Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Wednesday, August 31, 2011

Intr-un registru romantic, unii au descoperit si: Econunta


Căsătoreşte-te fără cheltuieşti mult şi aperi şi planeta

Vorbeam de curând cu o prietenă care se pregăteşte să îşi organizeze nunta. Ca pentru oricine, aceasta este o zi foarte importanta, vrei să fie o zi specială. Vilia, prietena mea mi-a spus că pentru ea nunta este o taină mare, că ei doi aleg să zboare împreună şi să se sprijine reciproc pentru tot restul vieţii. De ce să faci o nuntă eco? Mă întreb cum erau nuntile în trecut. Oricum este o alternativă la nunta clasică. Pentru că vrei să ai ceva diferit, vrei ca acea zi să fie cu adevărat unică pentru tine. Şi mai vrei şi să salvezi planeta şi să dai un bun exemplu prietenilor, nuntaşilor şi, mai târziu, copiilor tăi. În plus, nu vrei să fii un alt cuplu care îşi face nunta într-un hotel fără pesonalitate.

Şi ştii foarte bine că o nuntă costă enorm, poate nu vrei să cheltuieşti atât de mult, mai bine de banii ăştia pleci apoi în honeymoon în Namibia.

O nuntă eco nu este neapărat scumpă. Este frumoasă, personalizată şi intimă. Nu este nevoie să plăteşti foarte mulţi bani că să ai o nuntă frumoasă. Este alegerea ta să ai o nuntă şic şi să cheltuieşti banii într-un mod cât mai eficient. Şi este o oportunitate să ai aproape prietenii şi familia într-un loc unde celebrezi dragostea ta.


Am pus cu Vilia pe hârtie cam cum vrea ea să facă această nuntă eco şi să fie o nuntă frumoasă, şic, elegantă, dar şi să nu coste tocmai mult. Deşi, logistic vorbind, ş-ar putea să te coste mult timp consumat.

Atenţie la cifre!

În momentul în care ai stabilit data, trebuie deja să îţi faci orarul invers. Să vezi exact ce ai de făcut şi cam cât costă totul. Stabileşte exact pe cine vrei să chemi şi trebuie să ştii din timp numărul de nuntaşi. În funcţie de asta îţi stabileşti bugetul. Să nu uiţi că poate mătuşa Agata vine tocmai de la Baia Mare şi trebuie să te ocupi şi de transportul ei, dar şi de cazare. Şi poate nu e singură. În plus, mai e şi verişoara care a divorţat de soţul ei care acum e combinat cu cumnata viitorului tău soţ şi ar fi politicos să nu îi aşezi la aceeaşi masă. Întreab-o pe mama ta ce grad au rudele tale. Eu niciodată nu am ştiut care este cumnata, care cuscră, care şi de ce şi cum vine cu mătuşile alea de gradul al optulea. Care e soacra mică şi de ce e mică şi nu mare. Documenteaza-te bine pe temă asta.

Salvează un copac!

Hârtia înseamnă copaci tăiaţi. Poţi să faci invitaţiile din hârtie reciclată. Nu este foarte scumpă. La fel poţi să faci cam tot ceea ce este tipărit. Meniuri, invitaţii, scrisori de mulţumire pentru cadouri şi prezenţă, organigrama cu aşezarea la masă. Poţi să cumperi chiar şi confeti biodegrababile. Găseşti pe Internet o multitudine de modele din care să te inspiri. www.copaculdehartie.ro dacă vrei să cumperi hârtie reciclată şi tot ei te pot ajuta să faci invitaţiile.

Mănâncă sănătos!

Poţi să alegi mâncarea organică, este mai sănătoasă, o găseşti destul de uşor. www.naturashop.ro de exemplu. La fel şi băutură. Poţi opta pentru băutura făcută în casă, precum vin de la bunicul, ţuica de la unchiul Vasile, vişinată făcută de mama. Sau poţi cumpara vin ecologic din comuna Jaristea, acolo este primul vin ecologic. Mai sunt şi altele, dar doar naturale. Poţi opta pentru acestea. Cu siguranţă vei găsi multe oferte, Internetul este mare. Şi este un mod inedit de a-ti personaliza nunta.

Apoi cere la orice cofetărie un tort cu incrediente organice. Acestea ar putea creşte costul tortului, dar pe mulţi i-am auzit că un tort organic este bun decât unul normal. Unele cofetarii fac şi torturi vegetariene.

Buchetul miresei


Alege pentru buchetul tău, dar şi pentru decoraţii, flori de sezon. Interesează-te la florărie de provenienţa florilor pe care vrei să le alegi şi vezi dacă ş-au folosit pesticide sau dacă au fost crescute într-un mediu prietenos. În loc de flori în vază, poţi folosi chiar ghivece cu flori pentru decoraţiunile de pe mese, aşa vei putea avea parte de acele flori şi după nuntă. Sau poţi să tai florile din grădină bunicii. Dacă buchetul tău va fi din flori de câmp, îl va admiră toată lumea…sau, gândeşte-te cum ar fi un buchet din flori de levănţica

Lumânările…în numărul trecut din eve te-am învăţat să faci singură steluţe din ceară. Apucă-te deja să le construieşti singură şi până la nuntă vei avea o grămadă. Găseşti la Carrefour în galeria comercială ceară din soia. Durează mai mult şi este mult mai eco.

Rochia de mireasă.

E, aici e o problemă mare. Poate ţi-ai dorit să arăţi că o prinţesă. Dar te-ai gândit vreodată la Ileana Cosânzeana? O rochie simplă, de in este foarte frumoasă. Inul îţi conferă o anume inocenţă, iar rochia albă de mireasă are nevoie să fie inocenţă. Am găsit rochii de in la Stefanel, Zara…poţi încerca să cauţi acolo. Dacă o combini cu o coroniţă de flori de câmp şi am eu ceva cu lavanda. Cred că o coroniţă din lavandă ar fi minunată. şi îţi va mirosi frumos şi toată ziua . Ca să nu mai zic şi de faptul că relaxează. Şi, crede-mă, ai nevoie să nu fii stresata de faptul că la nunta ta a venit neinvitată şi fosta lui iubită. Sau altele.

Locaţia

Cheia unei eco, dar cu stil, este simplifici. Atunci cand alegi locaţia caută un spaţiu care să se potrivească cu ceea ce îţi doreşti, iar dacă vrei ca petrecerea să aibă loc afară, soluţia simplă este o gradină. Verde şi naturală. Sau malul mării, malul unui lac. Poţi să realizezi un altar din lemn în grădină sau pe plajă. Îmbracă acest altar cu flori şi panglici din in sau cânepă. Albe. În combinaţie cu verde lila dacă faci ăn gradină, sau albastru dacă faci pe malul mării.

Dacă vrei o nuntă eco, nu trebuiesă te gândeşti neaparat. E frumos verdele, dar nu trebuie neapărat să faci uz de el. Este eco şi o nuntă lila, albastră sau galbenă. Cu siguranţă vei găsi materiale ecologice care să îţi poată susţine nunta ta.

Muzica

Aici sunt mai multe variante. Poţi alege un DJ care să pună muzică prin staţie şi în felul acesta te costă foarte puţin. Sau poţi să închiriezi o trupă. Cunoscută sau nu, în funcţie de buget. Dar trupa asta va trebui să ştie şi Meneaito şi sârba, dar şi Valsul Miresei.


A, la valsul miresei… nu e obligatoriu să fie acel vals celebru ( ), poţi alege o melodie care va place vouă foarte mult sau care semnifica ceva pentru voi. Prietena mea cea mai bună a ales melodia din Casablana. Bine, pe motiv că soţul ei nu era tocmai un dansator foarte bun şi s-a temut că nu o să se descurce la vals. Dar gândeşte-te bine şi la el când alegi dansul miresei.

Până când moartea ne va despărţi.

Tipsuri de care să nu uiţi.

- Desi împrumutat din religia catolică, a prins destul de bine povestea cu ceva nou, ceva vechi, ceva albastru şi ceva împrumutat. Ceva vechi ar putea fi colierul de la mama sau bunica, cel la care ţine ea cel mai mult. Ceva împrumutat ar putea fi şi o brăţara a bunei tale prietene din copilărie. Iar ceva albastru…renunţă la portjartier, e prea uzitat şi deja banal. Ia mai bine o broşa sau ceva de pus în păr. Oricum, ceva să fie la vedere.

- Este ziua în care nu trebuie să fii stresata, aşa încât nu contează cine şi ce face la nuntă ta. Ţie să nu îţi pese de nimic. Dacă ştii că ai emoţii, fă înainte o cură cu ulei esenţial de levănţica. Găseşti la farmacie gelule şi ia câte 2 de 3 ori pe zi timp de două săptămâni înainte de nuntă. Şi cu siguranţă vei fi foarte calmă şi relaxată în ziua cea mai fericită. Sau, dacă uiţi de asta, ia un Extraveral în dimineaţa nunţii. Dar sună mai bine cura de levanţică. Eu tot cu levanţica.

- Nu e obligatoriu sa angajezi un fotograf, sigur ai vreun nepot sau verisor adolescent. Dă-i această responsabilitate şi se va simti foarte bine. Şi spune-i să facă cât mai multe fotografii, cu cât mai multă lume. Ca să fii sigură că vei avea apoi de unde alege. La final, adună fotografiile cele mai reuşite, pune-le pe un CD şi trimite-le nuntaşilor împreună cu o scrisoare de multumire. Care, nu uita, e din hârtie ecologică, la fel şi carcasa CD-ului.

sursa: www.naturalist.ro

0 comments:

Post a Comment