Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Thursday, April 26, 2012

Au mai rămas trei săptămâni până la Târgul EcoLogica!



Singurul târg de energie regenerabilă și construcții ecologice din Transilvania își deschide porțile peste doar trei săptămâni, în parcarea Cora Hipermarket cel mai mare centru comercial independent din Cluj-Napoca și vine cu noutăți de senzație!
Vreme de 4 zile, din 10 până în 13 mai 2012, clujenii vor putea vedea cele mai inovative și ecologice mijloace de construcție, încălzire și chiar răcire a unei locuințe. Expozanții vor prezenta mecanisme din cele mai diverse, de la pompe de căldură, la panouri solare, panouri fotovoltaice, sisteme de încălzire în pardoseală, panouri radiante cu infraroșu și case de lemn.
Una din noutățile acestei ediții o reprezintă casa din lemn care va fi amenajată într-un mod inedit! Astfel, unul dintre participanți va amenaja o construcție ecologică din lemn în mod tradițional maramureșean! Ștergare, farfurii, mâncarea tradițională și ceterașii vor fi la loc de cinste la această ediție.


Astfel, Târgul EcoLogica demonstrează anul acesta că utilul eficienței energetice poate fi îmbinat cu plăcutul designului autohton.

Înscrierea pentru EcoLogica a început deja, iar firmele doritoare pot cere oferte și se pot informa pe blogul evenimentului www.cluj-ecologica.blogspot.com sau la adresa de e-mail: proiect@monitorulcj.ro.

Târgul EcoLogica îi așteaptă pe clujenii interesați de protejarea mediului în perioada 10-13 mai, în parcarea Hipermarketului Cora Cluj-Napoca.
Evenimentul este organizat de Monitorul Events în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Hipermarketul Cora Cluj-Napoca.
Parteneri: Centrul de Transfer Tehnologic Cluj-Napoca (CENTI), Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA), Let’s Do It, Romania!
Parteneri media: Monitorul de Cluj, Casa Construct, monitorulcj.ro, Radio Zu, www.ecomagazin.ro, www.orasulcluj.ro, www.baboom.ro, www.msdi.ro, www.energielive.ro.
Partenerii de outdoor: Amprenta Advertising

Despre EcoLogica: Târgul EcoLogica este la a doua ediție, prima ediție, din 2011, având ca număr de participanți peste 20 de firme și instituții publice. A fost creat din dorința de a prezenta clujenilor metodele alternative de producere a energiei verzi, dar și modalitățile inovative care stau la baza protejării mediului înconjurător și eficientizării consturilor de întreținere și construcție a unei locuințe.

Cele mai cautate cadouri eco-friendly de lux

 sursa:www.ecomagazin.ro

Cadourile eco-friendly, fie ca este vorba despre o masa care poate transforma orice cina intr-un adevarat picnic, despre ceasul din bambus sau masuta de cafea Nintendo, toate pe langa utilitatea, sunt confectionate din materiale care protejeaza mediul inconjurator.
Masa “impodobita” cu iarba, 5.950 de dolari
Interesul pentru mediul inconjurator face ca tot mai multe persoane sa aduca natura in casele lor, la propriu. Masa picNYC creata de Haiko Cornelissen poate transforma o masa obisnuita intr-un picnic, scrie Bornrich.
Obiectul de mobilier este confectionat din aluminiu, pe cadrul mesei fiind “impodobit” cu iarba, pamant si pietre. Pe masa pot fi chiar sadite flori sau diverse alte plante.
Ceasul Gucci Bambus, 995 de dolari
Gucci, producatorul italian de produse de lux foloseste bambusul in designul noului model de ceasuri. Desi materialul din care este confectionat nu este rezistent la apa, sistemul cu care este prevazut ceasul, Ronda Quartz, ii permite sa fie utilizat si in mediul subacvatic.
Fisker Atlantic Sedan
Fisker, producatorul american de masini a dezvaluit la Salonul Auto de la New York un nou model de masina hibrid, Fisker Atlantic. Sedanul cu patru locuri face parte din a doua generatie de vehicule electrice cu autonomie extinsa, care include un motor de patru cilindri pe benzina.
Masuta de cafea Nintendo Controller, 3.500 de dolari
Confectionata din lemn de mahon si nuc, masuta de cafea Nintendo Controller poate fi utilizata atat pentru a servi cafeaua cat si pentru a juca Nintendo. Partea din sticla se poate elimina cu usurinta, transformand masa intr-un veritabil joc Nintendo.
Ceasurile De Grisogono
Creat de Fawaz Gruosi, designul ceasului De Grisogono Intrumento No Uno XL este inspirat din stilul baroc, element care apare pentru prima data intr-un ceas pentru barbati. Orologiul este confectionat din lemn de abanos combinat cu aur alb si roz de 18 carate reciclat.

citeste continuarea aici
Friday, April 20, 2012

Produsele tip “fast-food” provoaca depresie

 sursa: www.ecomagazin.ro

Potrivit unui recent studiu al oamenilor de stiinta spanioli, consumul preparatelor de tip “fast-food” sporeste riscul aparitiei unei stari de depresie. Persoanele care si-au facut un obicei din ingurgitarea produselor mentionate prezinta un risc cu 51% mai mare de a suferi de afectiunea respectiva decat cele care nu procedeaza intr-un asemenea fel. Potrivit cercetatoarei Almudena Sanchez-Villegas, din cadrul Universitatii Las Palmas din Gran Canaria, cu cat consumul alimentelor respective sporeste, cu atat mai mult creste pericolul instalarii unei stari depresive.
Efecte. Cercetarile au fost realizate pe un esantion alcatuit din 8.964 persoane. Niciunul dintre subiecti nu a fost anterior diagnosticat cu depresie si nici nu a consumat medicamente antidepresive. Acestia au fost supravegheati timp de sase luni. In acest interval, 493 de subiecti au fost diagnosticati cu depresie sau au inceput sa consume antidepresive. In urma recentului studiu, specialistii au constatat ca subiectii care consumau mai multe produse de tip “fast-food” si produse coapte industrial erau mai predispusi spre celibat, spre o viata mai sedentara si spre consumarea unor produse cu un aport caloric redus, in detrimentul fructelor, pestelui, legumelor si uleiului de masline. Fumatul si un program de lucru saptamanal de peste 45 de ore reprezentau alti factori agravanti.
Similitudini. Un studiu mai recent efectuat, timp de peste sase luni, asupra unui esantion alcatuit din 12.059 de subiecti, a relevat faptul ca 657 dintre ei au prezentat, in premiera, in perioada respectiva, simptome caracteristice depresiei. Una dintre concluziile experimentulului a fost ca o crestere de 42% a cazurilor de depresie se inregistra in randul persoanelor ce obisnuiau sa frecventeze fast-foodurile. Potrivit lui Almudena Sanchez-Villega, se impune aprofundarea cercetarilor in ceea ce priveste produsele comercializate de unitatile respective. Printre efectele negative, specialista a mentionat afectiuni fizice si psihice, precum si tendinta de a suferi de obezitate si boli cardiovasculare.

citeste continuarea aici
Wednesday, April 11, 2012

Noutati EcoLogica 2012!

Lista participantilor la Targul EcoLogica incepe incet, incet sa prinda contur. Participantii de pana acum sunt din cele mai diverse domenii, insa cert este faptul ca fiecare va prezenta ce are mai bun si mai interesant.
Panouri solare, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, incalzire in pardoseala, centrale termice cu impact redus asupra mediului, panouri radiante, case de lemn  din cele mai diverse, toate le veti putea privi, atinge si chiar achizitiona la Targul de energie regenerabila, EcoLogica.
Ca si un factor inedit, unul din participanti va asambla o casa de lemn pe care o va decora in stil maramuresean, iar atmosfera va fi intretinuta de ceterasi adusi tocmai din Maramures.
La toate acestea se adauga sfaturile pe care reprezentatii firmelor le pot oferi, consultanta cu privire la modul de constructie a unei case ecologice, dar si cu privire la avantajele achizitionarii unui sistem ecologic.
Inscrierile continua, iar lista ramane deschisa. Vizitati blogul nostru pentru a afla noutatile!

Targul EcoLogica este singurul targ de energie regenerabila si constructii ecologice din Transilvania si se desfasoara in perioada 10-13 mai 2012 in parcarea Centrului Comercial Cora Cluj-Napoca (Cart. Grigorescu).


Parteneri: Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Centrul de Transfer Tehnologic (CENTI), Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA), Centrul Comercial Cora Cluj-Napoca
Parteneri media: monitorulcj.ro, orasulcluj.ro, baboom.ro, ecomagazin.ro, msdi.ro, Casa Construct
Eveniment sustinut de Radio Zu Cluj-Napoca
Organizator: Monitorul Events
Friday, April 6, 2012

Zgarie norii din lemn, solutia eco urbana!




wood-skyscraper-vancouver-michael-greenUn concept nou în materie de construcţii: clădiri cu zeci de etaje, construite din lemn. Un astfel de zgârie-nori este în construcţie la Vancouver, Canada, iar arhitectul care l-a proiectat, Michael Green, crede că lemnul, material provenit din surse regenerabile, poate înlocui cu succes oţelul şi betonul în construcţiile viitorului.

Imobilul de la Vancouver va avea 30 de etaje. Lemnul este utilizat sub forma unor produse moderne - plăci aglomerate alcătuite din fâşii de lemn consolidate cu un adeziv puternic şi plăci stratificate alcătuite din straturi de lemn, fiecare strat având fibrele dispuse perpendicular pe direcţia fibrelor straturilor adiacente.
continuarea aici
sursa: www.stopco2.ro 
Thursday, April 5, 2012

Un nou concept hibrid auto

 sursa: www.ecomagazin.ro

Cercetatorii de la Centrul National de Hidrogen si Pile de Combustibil au in stadiu avansat de lucru un concept auto hibrid electric-hidrogen. Automobilul cu patru locuri va avea capacitate suficienta pentru a parcurge drumul de la Ramnicu Valcea pana la Bucuresti si retur.
Centrul National de Hidrogen si Pile de Combustibil de la Ramnicu Valcea a fost inaugurat in 2010 si functioneaza in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI). Experimentele realizate de cercetatorii de la ICSI pentru folosirea hidrogenului si pilelor de combustie ca mij­loc de propulsie auto au avut ca rezultat crearea, intr-o prima etapa, a unui masini ecologice propulsate pe baza de hidrogen. In timp, cercetatorii valceni au crescut performantele masinii ajungandu-se la o viteza si o autonomie care depasesc caracteristicile unui automobil electric clasic. Astfel, cercetatorii pregatesc pentru luna octombrie un concept auto, un hibrid electric-hidrogen, gata sa circule pe drumurile nationale.
Un proiect de 12 milioane euro
In nici doi ani de zile, cercetarile au evoluat spectaculos la institutul din Ramnicu Valcea. In cadrul unui proiect de 12 mi­lioane euro provenite in principal din fonduri structurale si care are termen sfarsitul anului, rezultatele cercetarii se vor concretiza in instalatii de criogenie de mare capacitate si performanta, dar si prin noul concept auto hibrid electric-hidrogen.
Unde ne situam insa in raport cu celelalte tari in ceea ce priveste cercetarea aplicata in privinta pilelor cu hidrogen? Directorul ICSI, Ioan Stefanescu, spune ca detinem un loc fruntas in Europa si am recuperat in doi ani ceea ce altii au realizat poate in doua decenii.
„Suntem la nivelul celorlalte institute care realizeaza cercetare avansata in domeniu. Despre Institutul National de Hidrogen putem spune ca nu prea avem concurenta in Europa. Doar in Turcia mai exista un institut similar, construit de americani. Institutul din Romania a fost inaugurat in 2010, cu o investitie a statului roman de 4 milioane euro. Avem laboratoare si standuri de incercari de exceptie. Am adus in Europa echipamente pentru crearea si testarea motoarelor cu hidrogen care nu exista in tari precum Germania sau Olanda. Avem echipamente din Statele Unite, se lucreaza cu ele doar in anumite conditii, pe baza unor intelegeri, pentru ca este vorba de tehnologie extrem de avansata”, a declarat Ioan Stefanescu.
Prototipul costa 200.000 de euro
Noul automobil cu hidrogen realizat la Ramnicu Valcea va avea patru locuri, va atinge viteza de 120 kilometri pe ora si va avea autonomie suficienta pentru a putea circula fara prea mai probleme pe sosele. Pentru realizarea acestui nou concept s-a pornit de la modelul de baza realizat tot de cercetatorii valceni. Automobilul initial era construit pe platforma unei mici masini de golf cu doua locuri. Micul automobil atingea viteze de 25 km/h, puterea de 3-5 KW si o autonomie de 150 de kilometri.
Noul automobil cu pile de hidrogen va avea o autonomie de cel putin 260 de kilometri si viteze superioare unui automobil electric clasic. Pentru a putea circula pe drumurile nationale, masina va fi omologata si inmatriculata.
Va fi un microbuz cu patru locuri, construit pe o platforma ce va fi reconfigurata de noi, a mentionat directorul Institutului National de Hidrogen, Mihai Varlam.
„Este vorba de un concept, nu avem in vedere acum eficientizarea economica. Costurile sunt foarte mari, dar rezultatele pe care le vom obtine sunt deosebite. Daca discutam doar de proiectul acestui automobil costurile insumate sunt de aproximativ 200.000 de euro”, a mai mentionat Mihai Varlam.
Automobilul de patru locuri va fi construit pe platforma unui autoturism produs de o companie specializata din Germania care fabrica doar prototipuri. Cercetatorii de la Ramnicu Valcea vor reconfigura platforma primita si vor monta pe ea dispozitive si alte echipamente specifice pentru ca masina sa poata circula alimentata cu pilele de hidrogen.

continuarea aici
Wednesday, April 4, 2012

Primaria Oradea investeste in energia geotermala!

 sursa: www.ecomagazin.ro

Primaria Oradea a primit, la finalul saptamanii trecute, unda verde pentru proiectul privind exploatarea suplimentara a energiei geotermale in cartierul Nufarul I. Ministerul Economiei si Comertului si Mediului de Afaceri a aprobat finantarea proiectului din Fondul European de Dezvoltarea Regionala.
Valoarea proiectului este de 14.800.000 de euro, din care administratia locala va beneficia de aproximativ 12.400.000 euro. Contributia minima a Primariei Oradea este de 250.000 euro, iar cheltuielile neeligibile ce vor fi suportate tot de bugetul local vor fi de 2,3 milioane euro. Apa geotermala va fi extrasa din doua sonde existente si va fi reinjectata in zacamantul geotermal Oradea prin doua sonde, una existenta si o sonda noua de reinjectie, propusa spre executie in proiect. „Acest proiect ne va permite cresterea de aproximativ patru ori a capacitatii de exploatare a zacamantului. In acest moment, in cartierul Nufarul exista 6 puncte termice prin care se furnizeaza apa calda, incalzita cu ajutorul apei geotermale si un punct termic prin care se asigura si caldura. Daca acum obtinem aproximativ 11.000 de Gcal, la sfarsitul proiectului vom putea utiliza pentru prepararea apei calde de consum 15.000 Gcal/an si 40.000 Gcal/an pentru incalzire. Energia termica produsa ca urmare a implementarii acestui proiect va fi generata in proportie de 86% din resurse regenerabile de apa geotermala pentru locuitorii din cartierul Nufarul I”, a precizat primarul Ilie Bolojan. Investitia va presupune construirea unei cladiri cu o suprafata de 717 mp – destinata statiei geotermale, achizitionarea si montarea de echipamente pentru functionarea pe baza de apa geotermala (schimbatoare de caldura, vase de expansiune etc), achizitionarea si montarea pompelor de caldura, a cazanelor de apa calda, construirea retelelor de transport a agentului intermediar si a apei geotermale uzate termic.
continuarea aici
Tuesday, April 3, 2012

World Green Building Council premiaza consiliile locale pentru politicile de mediu

 sursa: www.ecomagazin.ro

Cluj-Napoca a fost printre orasele nominalizate pentru Capitala verde a Romaniei, dar se pare ca e nevoie de eforturi suplimentare pentru a deveni fruntasi la acest capitol. Anul acesta Oradea ne-a luat-o inainte. Prin seriozitatea si rigurozitatea criteriilor din cadrul competitiei, Capitala Verde a Romaniei reprezinta un adevarat indicator al eforturilor comunitatilor locale cu privire la implicarea in problemele ecologice. Este nevoie de consecventa si de activitate continua in ceea ce priveste actiunile de protejare a mediului.
Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (World Green Building Council) premiaza consiliile pentru politicile implementate la nivel local cu privire la schimbarile climatice prin premiile „World GBC Government Leadership Awards”. Strategiile prezentate aici pot fi luate in considerare ca exemple de bune practici prin care orasele maximizeaza oportunitatea de a construi verde.
Castigatorul editiei de anul trecut, San Francisco, a avut cele mai riguroase standarde in privinta cladirilor verzi: toate cladirile apartinand municipalitatii trebuie sa obtina certificarea LEED Gold, in timp ce cladirile apartinand sectorului privat (cladiri noi comerciale si rezidentiale) trebuie sa atinga standardele LEED sau cele Green Point pentru California. Certificarea pentru cladirile din sectorul privat nu este obligatorie, dar proiectele care isi propun sa atinga standardele impuse de LEED Gold au prioritate in procesul de aprobare a constructiei.
Masuri pentru promovarea eficientei energetice a cladirilor si pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice au fost implementate in mai multe orase vizionare din lume, la costuri minime pentru bugetul public. “Cladirile verzi” sunt cladiri cu eficienta energetica sporita si cu impact redus asupra mediului. Sustenabilitatea, eficienta energetica, eficienta in materialele de constructie, eficienta in folosirea apei, sanatatea si siguranta ocupantilor, operarea si mentenanta constructiei, gradul de inovare sunt elementele de evaluare a unei cladiri verzi.
In Europa, conform unui studiu realizat de Jones Lang La Salle, in regiunea CEE & SEE, exista in prezent 670 de mii de mp de cladiri de birouri existente cu certificate verzi si 510 de mii mp de cladiri de birouri aflate in constructie, care aplica pentru certificarea verde. Praga detine in prezent titlul de cel mai verde CEE &SEE oras in termeni de volum (mp) de birou verde, insa Varsovia are de departe, cea mai mare conducta de cladiri verzi in constructie, cu cca. 400 000 mp si in curand va depasi Praga. Tara noastra se poate lauda cu un numar foarte mic de cladiri verzi. In Bucuresti au fost finalizate trei cladiri cu certificate BREEAM: Lakeview si Eurotower, amplasate in zona Barbu Vacarescu si Swan Office & Technology Park, in Pipera. In judetul Cluj exista momentan o singura “cladire verde” certificata. Fostei fabrici de telefoane mobile Nokia, Jucu i-a fost acordat certificatul LEED Gold de catre organizatia americana Green Building Council, in 2009.

continuarea aici
Monday, April 2, 2012

Tarnaveni - punct central in productia de energie solara!

 sursa: www.adevarul.ro

Târnăveniul va fi unul dintre cele mai importante centre de producţie a energiei solare din România, odată cu finalizarea construcţiei parcului fotovoltaic din localitate. Investiţia totală va fi de aproximativ 72 de milioane de euro, iar firma care a câştigat licitaţia se numeşte Sol Stark Power, cu sediul la Timişoara.
"Acesta va fi al doilea câmp de acest gen ca mărime din Europa şi este de departe cea mai importantă investiţie realizată în Târnăveni în ultimii ani. Urmează ca pe 15 martie să fie semnat contractul cu firma din Timişoara care se va ocupa de construcţia acestuia şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie inaugurat parcul fotovoltaic. Eu mă bucur foarte mult că am semnat acest contract, deoarece acest parc va aduce beneficii de ordin financiar bugetului local", ne-a declarat primarul Târnăveniului, Adrian Matei. Panourile solare vor fi amplasate în zona Raioasa, în fapt, o păşune aparţinând municipalităţii, pe o suprafață de 109 hectare.
Primăria Târnăveni va câștiga în urma redevenței plătite de investitor, aproximativ 500.000 de lei, anual, redevența pe hectar fiind de 1.100 de euro pe an. Puterea instalată a centralei energetice va fi de 36 MW (Mega Watts n.r.).


Câştiguri masive pentru Târnăveni

Firma timişoreană care a câştigat licitaţia pentru construcţia parcului solar este Sol Stark Power, administrată de Armand Doru Domuţă. „Am decis să investim în Târnăveni datorită potenţialului fantastic al zonei pentru dezvoltarea acestui gen de parcuri, existând o turbiditate scăzută şi un număr mare de zile însorite. Dacă nu există contestaţii şi semnăm contractul de concesiune în termen, estimăm o perioadă de trei luni pentru obţinerea avizelor necesare, cum ar fi avizul tehnic de racordare de la Electrica şi autorizaţia de construire, care sunt critice pentru construirea parcului fotovoltaic. Despre finanţare vă pot spune că avem un contract de finanţare semnat cu un fond mare de investiţii specializat în finanţarea proiectelor de energie regenerabilă, prin care urmărim să finanţăm execuţia parcului deîndată ce obţinem toate avizele necesare. Din cauza clauzelor de confidenţialitate prezente în contract, nu putem divulga în acest moment mai multe informaţii”, afirmă directorul societăţii.
Cert e că municipiul Târnăveni va beneficia enorm de pe urma construcţiei parcului solar, a cărei finalitate va avea loc la un an după obţinerea tuturor avizelor. Terenul va putea fi utilizat în continuare pentru păşunat, ceea ce va mulţumi fermierii din zonă. Vor fi create 150 de locuri de muncă pentru construcţia parcului şi 30 de locuri de muncă permanente după ce parcul va fi terminat. Pe lângă faptul că Târnăveniul va scăpa de costurile pentru electricitate, municipalitatea va beneficia şi din taxa pentru autorizaţia de construire preconizată la aproximativ 300.000 de euro, la care se adaugă şi banii provenind din impozite şi taxe anuale, în valoare de peste 100.000 de euro. Parcul va conţine peste 150.000 de panouri fotovoltaice, peste 5 kilometri de linie electrică subterană şi peste 300 de kilometri de cabluri electrice în interiorul parcului. În plus, structura de prindere a panoourilor solare va fi realizată ecologic, fără fundaţii din beton, astfel că fondul vegetal din zonă nu va fi afectat.

continuarea aici

Scarbos dar adevarat - 11 aditivi alimentari dezgustatori

 sursa: www.ecomagazin.ro

Stim cu totii ca in fiecare aliment putem gasi substante nocive pentru organism, cum ar fi asa numitele E-uri,insa nimeni nu ne spune ca mancand o banala inghetata de vanilie vom inghiti si secretii anale si urina de la castori sau ca intr-o ciocolata vom putea gasi par de sobolan, transmite MEDIAFAX.
Companiile alimentare pot face reclama folosindu-se de expresii precum arome naturale, calorii reduse si continut mare de vitamine, insa este putin probabil ca acestea sa promoveze utilizarea de vezici de la peste, nisip sau par uman, scrie Business Insider.
Iata 11 ingrediente dezgustatoare pe care le-am putea consuma zilnic in 11 produse, fara sa ne dam seama:
Colorant rosu: Rosu de cosenila (carminul), o substanta extrasa din insecta cu acelasi nume, folosit de compania Starbucks in produsele gen frapuccino, pe care le eticheteaza ca fiind vegetale. Odata cu iaurtul, gemul, prajiturile si produsele din tomate pe care le-am consumat pana acum se poate spune ca am consumat si cel putin un kilogram de carmin. Asta inseamna ca am ingerat si cel putin 70.000 de cosenile. Gandacul este zdrobit pentru a se obtine colorantul rosu.
Inghetata: Secretii anale de la castor. Aromele de vanilie si capsuni ale inghetatelor ar putea fi intensificate de ”castoreum”, un amestec din secretii anale si urina de la castori. Se gaseste, de asemenea, in parfumuri. Amestecul respectiv este etichetat sub denumirea de ”arome naturale”, deci nu vom sti niciodata ca le mancam. Bere: Vezici de peste. Cleiul de peste, obtinut din vezici uscate de peste, ii da berii aspectul de galben stralucitor.
Chilli: Nisip. Unul dintre ingredientele cheie ale produsului Wendy’s chili este dioxidul de siliciu, un agent anticoacere. Acesta este de fapt nisip sau pudra de sticla. Jeleu sau gelatina: Tesut conjunctiv de la animale. Gelatina este facuta din colagen, care este fiert in tesut conjunctiv. In prezent, gelatina este cel mai probabil facuta din piele de porc.
Guma de mestecat: Secretii de la oaie. Lanolina, o secretie uleioasa intalnita in lana de la oaie, este un aditiv folosit des la fabricarea gumei de mestecat. Poate fi gasita si in produse cosmetice, de protectie solara sau in produsele pentru copii.
Branza: Rumegus. Celuloza, sau rumegusul, este un ingredient ce se gaseste in branza faramitata. Ajuta ca bucatile de branza sa nu se uneasca intre ele.
Paine: Pene de rata si par de om. L-cisteina este un aminoacid adaugat la multe produse coapte, introducandu-se in aluat cu scopul de a creste viteza de procesare industriala. In timp ce o parte din L-cisteina este direct sintetizata in laboratoare, cea mai mare parte este extrasa dintr-o sursa ieftina si abundenta de proteine ​​naturale: parul uman sau penele de rata.
Ciuperci: Larve. Autoritatile americane sustin ca este legal sa existe pana la 19 larve si 74 de acarieni intr-o cutie de ciuperci conservate.

cititi continuarea aici