Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Thursday, March 15, 2012

Laborator pentru motoare cu biocombustibil, unic în Europa

Unicul laborator din Europa de testare şi cercetare a motoarelor cu ardere internă care funcţionează cu biocombustibili se află la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN). Astfel, România a intrat în rândul ţărilor cu o capacitate importantă de cercetare în domeniul energiei. 

 Realizarea laboratorului a costat aproape 9 milioane lei şi a fost realizat doar din fonduri europene pe parcursul a doi ani. Este unul dintre cele mai moderne laboratoare din lume.
 UTCN dispune în prezent de un laborator unic în Europa şi, totodată, unul dintre cele mai moderne din lume în zona biocombustibililor. Este vorba despre un laborator de testare, cercetare şi certificare a motoarelor cu ardere internă care funcţionează cu biocombustibil. Laboratorul a costat aproape 9 milioane lei şi a fost realizat exclusiv din fonduri europene, în perioada 2009 – 2011. Inaugurarea proiectului a avut loc ieri, în prezenţa decanului Facultăţii de Mecanică, Nicolae Burnete, rectorului UTCN, Radu Munteanu, IPS Andrei Andreicuţ şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
 De ce este unic laboratorul UTCN
Profesorul Nicolae Burnete spune că acest laborator este unic în Europa din mai multe motive. „În Europa nu există un astfel de laborator şi este unic pentru că ne permitem să intrăm în interiorul motorului şi să intervenim în parametrii acestuia”, a afirmat Burnete. În plus, potrivit decanului Facultăţii de Mecanică, într-o cameră specială, numită camera de frig, specialiştii care lucrează în laborator pot să scadă temperatura motorului la -15 sau - 20 de grade astfel încât motorul să fie testat cum funcţionează în cele mai vitrege condiţii.
Un alt element de unicitate este faptul că cei care lucrează în laborator pot să filmeze în interiorul motorului, iar imaginile sunt vizualizate pe monitoare speciale din camera de comandă. Laboratorul este dotat cu mai multe camere, fiecare cu specificul ei. Astfel, există camera de frig, camera de încercare, de testare şi de comandă astfel că poate fi considerat o adevărată uzină.
Profesorul Nicolae Burnete subliniază că se lucrează foarte mult şi la partea de poluare. „Ne interesează în primul rând poluarea, să ne încadrăm în nişte norme mondiale”, a spus Burnete.
 Străinii, interesaţi de munca celor de la UTCN
Decanul Facultăţii de Mecanică menţionează că laboratorul este diferit prin faptul că este specializat pe biocombustibili, tocmai în această perioadă în care lumea aleargă după cât mai multe alternative de biocombustibili.
Străinii sunt deja interesaţi de ceea ce fac clujenii de la UTCN şi au fost deja să vadă laboratorul. „Deja avem parteneri interni şi externi şi vrem să ieşim pe piaţa internaţională. Foarte multe companii au fost deja la noi şi au testat motoarele”, a spus Nicolae Burnete.
Prin acest laborator, România a intrat în rândul statelor europene cu o importantă capacitate de cercetare în domeniul energiei şi, mai ales, în domeniul dezvoltării de tehnologii energetice alternative şi totodată în domeniul testării de motoare care utilizează combustibili alternativi.

0 comments:

Post a Comment