Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Friday, August 26, 2011

Cât costă căsuţa eco-mobilă cu turbină eoliană şi panouri solare

În concediu, în loc să stai la hotel, poţi să-ţi iei o căsuţă ecologică mobilă la 30.000 euro. Se transportă cu trailerul, "consumă" numai aer, soare şi apă de ploaie. Aceasta este una dintre noutăţile târgului de mediu. Alta este plasma termică nanoelectrică, neagră, se agaţă pe pereţi, exact ca un tablou. Încălzeşte prin infraroşu, reduce factura la jumătate şi costă între 290 şi 490 euro
Nu mai stai la hotel în vacanţă. Nici la cabană. Îşi iei o casă mobilă ecologică şi ai rezolvat problema cazării. Are 20 de metri pătraţi, terasă de 6 metri şi nu consumă nimic. Îşi ia singură tot ce-i trebuie din natură, de la soare şi de la vânt, prin panouri solare şi turbină eoliană. N-are roţi, dar pot fi puse, la comandă. Altfel, stă foarte bine pusă direct pe sol, cu condiţia ca suprafaţa să fie plată. Altfel, s-ar balansa căsuţa cu tine. Dacă vrei să o plimbi dintr-o parte într-alta e simplu; chemi un trailer să ţi-o transporte. Casa mobilă costă 30.000 de euro, se comandă în România printr-o firmă şi, peste o lună, îţi vine din Croaţia, tot prin firma respectivă.
Până pe 19 martie, o prezentare a casei poate fi văzută la Romenvirotec, târgul de mediu de la Romexpo. Într-un spaţiu cam cât o garsonieră au loc: un dormitor, living, baie, o bucătărie cu aragaz, dulap, minifrigider, masă cu scaune, chiuvetă, farfurii, pahare şi tot ce mai trebuie într-o bucătărie obişnuită. Dormitorul are două paturi suprapuse cu saltele, baia are duş şi toaletă, iar livingul - un mic televizor şi un spaţiu de odihnă. În plus, căsuţa mai este proiectată şi cu un spaţiu de depozitare. Terasa se vinde cu paravan împotriva vântului şi set de masă cu patru scaune. În tot acest spaţiu au loc berechet două persoane. În cazul unei familii, se poate comanda o casă mai mare.
"Se poate face una de 27 de metri pătraţi, plus terasă. Sau una de 36 de metri pătraţi, ori una şi mai mare. În cazul ultimei, preţul ar ajunge la 52.000 euro, cu transportul inclus. Şi cea de 30.000 euro are transportul inclus în preţ. Se poate plăti şi în mici rate, să zicem un 30% la avans, 40% la livrare, iar restul, după încă 30 de zile. În general, preţul şi termenul de plată sunt negociabile", ne-a explicat Marcu Robu, directorul firmei care a adus casa şi în România.
Apa de ploaie filtrată, bună la duş sau la bucătărie
Containerul mobil mai este dotat şi cu un colector ecologic pentru apa de ploaie, precum şi cu un sistem de filtrare a acesteia. La final rezultă apă curată de o poţi folosi la duş sau la spălatul vaselor. Energie electrică de la priză nu există în casa mobilă. Televizorul, frigiderul, aragazul, calculatorul şi boilerul sunt alimentate de curent produs de turbina eoliană fixată pe acoperiş. Dacă într-o zi nu prea e soare, nici vânt, tot nu rămâi în frig sau în întuneric. Casa e dotată şi cu un generator pe benzină de 4,7 kw. Pereţii sunt făcuţi din nişte panouri izolante, foarte uşoare, din acelea folosite pentru containere. Celulele voltaice au putere maximă de 2.000 W, bateria solară - de 530 amperi pe oră, iar invertorul de tensiune (alimentează grupul de baterii) are 60 amperi.
Căsuţa e bună în camping sau ca punct turistic
Există case mobile şi mai ieftine: la 10.000 sau la 20.000 euro. Sunt la fel de mari ca şi prima, numai că nu au atâtea utilităţi, iar "sursele de energie sunt standard". Perfect ecologică este numai varianta de 30.000 euro.
"Casa este nouă, numai de anul trecut, făcută în Croaţia cu fonduri de la stat, împreună cu guvernul şi cu universităţile specifice. Asta, pentru a promova energiile regenerabile. Chiar a fost testată de studenţi vreme de câteva luni; stăteau câte doi în ea în jur de două săptămâni", a adăugat directorul Marcu Robu. Însă cum mai poate fi folosită casa mobilă? O pot cumpăra inclusiv cei de la staţiile meteo din ţară sau patronii din turism - unităţile de camping, de pildă. La fel, ar mai putea servi şi ca locuinţă socială, minibirou cu dormitor pentru şantiere sau pur şi simplu ca punct de informare turistică.
Plasma termică de pus pe pereţi încălzeşte ieftin şi eco
Tot la târgul de mediu a sosit şi plasma termică nano. Este un soi de radiator de ultimă oră; te încălzeşte, însă, cu un consum mult mai mic decât caloriferul sau radiatorul. Este electrică, neagră, elegantă, fină, foarte subţire şi poate fi agăţată pe pereţi, exact ca un tablou. La prima vedere ai putea-o confunda cu un televizor cu plasmă. "Spre deosebire de sistemele de încălzire tradiţionale care încălzesc aerul, plasmele termice încălzesc obiectele din încăpere, pereţii, corpul uman, prin intermediul radiaţiei infraroşii. Astfel, aerul absoarbe căldura în mod egal din pereţi şi de aceea nu se generează curenţi de aer. În plus, faţă de toate celelalte sisteme de încălzire în infraroşu, care direcţionează căldura către arii limitate, plasmele termice creează unde infraroşii la un unghi de 180 de grade, reuşind să creeze o căldură uniformă şi omogenă. Plasma este puternică, are patru trepte şi încălzeşte rapid", explică Nataly Negrea, director de vânzări.
O plasmă de 1.800 W, de 44 pe 63 centimetri şi diagonală de 82 centimetri, costă 290 euro fără TVA şi poate încălzi foarte bine o suprafaţă de 20 metri pătraţi. Cea mai scumpă e plasma argintie la 490 euro (2.400 W). Avantajele încălzirii cu infraroşu: "Cheltuielile de încălzire sunt reduse cu până la 50%, nu usucă aerul, nu antrenează praful. Căldura e generată fără nici o pierdere, datorită nanotehnologiei. Previne apariţia mucegaiului şi a igrasiei, menţine umiditatea la nivel optim. Are efecte şi asupra sănătăţii: creşte circulaţia sanguină, reduce tensiunea arterială, oxigenează ţesuturile mai bine, întăreşte sistemul imunitar, ameliorează alergiile, astmul şi reumatismul, relaxează şi reduce stresul", se arată în prezentarea plasmei. Nu îi trebuie autorizaţii pentru a fi instalată, iar la montaj nu are nevoie de nici un fel de conductă prin perete. Nu îi trebuie nici revizii, nici piese de schimb şi o manevrezi simplu, cu… telecomanda.
 

 


sursa: www. gandul.info

0 comments:

Post a Comment