Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Wednesday, August 17, 2011

Investiţie de mântuială la 24 de unităţi de învăţământ din municipiul Baia Mare

Baia Mare: Investiţie de mântuială la 24 de unităţi de învăţământ din municipiu

Investiţie de mântuială în municipiul Baia Mare. 24 de unităţi de învăţământ au fost dotate recent cu panouri solare însă nimeni nu s-a gândit că elevii şi profesorii sunt în vacanţă iar în şcolile respective nu este nevoie de apă caldă pe perioada verii. Investişia derulată prin programul "Casa Verde" se ridică la suma totală de 3.500.000 lei iar aportul financiar al Primăriei la acest proiect a fost de 700.000 lei.

Această investiţie, semnată pe vremea fostului edil, Cristian Anghel, este catalogată de viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei, drept una extrem de proastă. "A doua parte a proiectului pe "Casa Verde" am renunţat la el fiindcă ne creează probleme. Nu mai puteam da bani să punem panouri solare să facă apă caldă când copiii sunt în vacanţă. Aportul la încălzire este numai de 4%. În perioada de mai-iunie, 96% este aportul panoului şi exact în perioada aia copiii sunt în vacanţă. Dăm drumul la apă la canal în toate şcolile în care s-au pus vara astfel de panouri. Consumăm apă rece să răcim panourile solare, învelim şi cu prelate, e o prostie. Deci ce au făcut acolo a fost o mare prostie, noroc că am oprit-o la jumătate", a declarat viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că apa caldă este folosită în această perioadă doar în sălile de sport ale instituţiilor şcolare unde au fost amplasate aceste panouri şcolare. "Unde sunt săli de sport sau terenuri de sport, acolo copiii fac duş, deci acolo apa caldă se foloseşte aproape zilnic. La grădiniţe se foloseşte apa caldă pentru igienizare sau la internatele şi cantinele şcolare se foloseşte parţial sau chiar integral. În adresa de la Primărie este o anexă unde spune că energia solară produce gratuit apa caldă necesară acestor locaţii. Apa caldă astfel produsă trebuie însă consumată pentru necesarul unităţii de învăţământ, astfel se produce fenomenul de supraîncălzire la peste 100 de grade Celsius. Exact aşa am transmis şi noi la rândul nostru celor 24 de unităţi de învăţământ, cum ne-a transmis nouă primăria. Sesizări că aceste panouri nu funcţioneazăa cum trebuie, nu am avut", a precizat inspectorul şcolar adjunct, Ioan Vicsai.

Recent, la Şcoala "Nicolae Bălcescu" din cartierul Ferneziu, unde pe perioada vacanţei este pustiu şi nimeni nu organizează nicio activitate, apa a ajuns la 150 de grade Celsius. Drept urmare, panourile solare de pe această şcoală au fost acoperite cu o prelată.

Sursa: www.maramedia.ro

0 comments:

Post a Comment