Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Wednesday, September 14, 2011

Agricultura ecologică are succes la Cluj

Suprafeţele de teren cultivate ecologic sunt în plină expansiune în judeţul Cluj.
În alte ţări europene segmentul „bio” al agriculturii a înregistrat o scădere puternică în ultima vreme.
Cheltuielile mari de producţie şi piaţa de desfacere deficitară este compensată de creşterea cererii de alimente pe piaţa clujeană a produselor bio.
Astfel, suprafeţele agricole din judeţ destinate plantaţiilor ecologice au crescut, odată cu creşterea numărului investitorilor pe acest segment.
Situaţia nu e însă asemănătoare şi în străinătate. Spre exemplu în Marea Britanie, tot mai mulţi fermieri renunţă la exploataţiile ecologice pe măsură ce vânzările de produse ecologice sunt tot mai mici, clienţii neputând face faţă preţurilor mari ale produselor. Astfel, suprafaţa de teren aflată în perioadă de conversie a scăzut cu două treimi acum faţă de 2007, potrivit statisticilor oficiale, în timp ce vânzările produselor organice s-au diminuat cu 5,9% în 2010, faţă de anul anterior, totalizând 1,7 miliarde de lire.
Diferenţele înregistrate între situaţia investiţiilor de la nivel local şi cea din alte state se datorează faptului că în România procesul de trecere de la agricultura tradiţională la cea ecologică a început mai târziu, cererea şi piaţa pentru produsele ecologice situându-se acum în perioada de creştere.
Clujul cultivă ecologic
În judeţ a crescut atât suprafaţa cultivată ecologic, de la 300 de ha înregistrate în 2008, la 1.570 de ha în 2011, cât şi numărul de operatori înregistraţi, de la aproximativ 30 la 155 în prezent, conform datelor oferite de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională (DADR) Cluj. “Producătorii ecologici nu au voie să folosească substanţe chimice, organisme modificate genetic, iar animalelor trebuie să li se asigure adăpost şi spaţiu” a explicat Marinela Bodea, de la DADR Cluj.
Creşterea suprafeţei este datorată şi faptului că unii dintre agricultori au reuşit, după o perioadă de câţiva ani de investiţii, să treacă pe profit, utilizând banii pentru a se extinde. „Am muncit doi ani pentru construcţia fermei, după care au durat încă doi ani în care ne-am aflat în perioadă de conversie. Abia după aceea am început să funcţionăm în sistem ecologic normal, iar acum obţinem profit, însă tot profitul îl reinvestim pentru extinderea activităţii, astfel că am ajuns să avem momentan 2.285 de păsări, faţă de 1.700 câte am avut în 2007, la deschidere”, a declarat pentru monitorul Ioan Pop, deţinătorul fermei ecologice Pop Avi.
Nu merg toate ca pe roate
Chiar dacă a crescut numărul magazinelor care comercializează produse ecologice, cea mai mare problemă pentru investitorii în agricultura bio rămâne desfacerea.
“Într-adevăr a crescut piaţa de desfacere, însă avem în continuare probleme la vânzare, procesul trebuind să se desfăşoare în ritm alert din cauza gradului înalt de perisabilitate al produselor”, mai precizează Ioan Pop.
Produsele 100% naturale au tot mai mare trecere
Clujenii se orientează înspre o hrană sănătoasă, în special atunci când e vorba de ceea ce mănâncă copiii. „Tot mai mulţi părinţi ne caută pentru că doresc să introducă în alimentaţia copiilor produsele ecologice”, a explicat proprietarul unei plantaţii ecologice din judeţ.
Creşterea interesului se materializează în creşterea vânzărilor, atât direct la producători, cât şi prin magazine specializate în astfel de comerţ. Situaţia este confirmată de reprezentantul magazinului clujean Casa Bio, care comercializează peste 4.000 de sortimente. „Afacerile au un trend crescător”, a declarat acesta pentru monitorul.
Pe lista cu produse care aduc cele mai mari venituri se numără produsele apicole şi cerealele ecologice, mai spune el.

sursa: www.monitorulcj.ro

0 comments:

Post a Comment