Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Thursday, May 16, 2013

Era energiei inteligente: centrala care se aprinde printr-un SMS şi grătarul ecologicZeci de firme cu prestigiu în domeniul energiei regenerabile îşi prezintă în aceste zile la Târgul EcoLogica de la Cora ultimele noutăţi în materie, dorind să transforme modul în care clujenii percep noţiunea de “energie verde”.

Vizitatorii vor putea afla despre modul cum funcţionează, cât consumă și cât costă un panou solar, un cazan pe lemne sau peleți, un panou fotovoltaic, o casă modulară sau o pompă de căldură. Totodată, consultanții financiari prezenți la târg vor expune modalități de creditare pentru aceste sisteme, cele mai bune oferte de finanțare, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice. La târg clujenii vor găsi, printre altele, şi grătarul ecologic, dar şi piese de mobilier făcute din aluminiu.
“Avem un grătar ecologic, cu lemne. Avem şi mobilier de grădină, pentru amenajări grădini, făcut din aluminiu. Preţul unui asemenea mobilier este cuprins între 650 şi 1700 de lei, dar mobilierul cu 1700 de lei are mai multe componente. Cuptorul costă 1600 de lei. Avem comenzi”, a precizat Viorel Covaci, reprezentantul unei firme de profil.

Vântul, absolut necesar

Printre exponatele din parcarea de la Cora vizitatorii pot vedea cum funcţionează un generator eolian.
“Este un generator eolian, poate să facă pentru curent electric, acest model poate să ajungă la 500 de W pe oră la un vânt de minim 2 metri pe secundă, trebuie să bată vântul pentru a porni şi a produce curent. Astăzi l-am pornit, dar nu este vânt, din păcate. Preţul promoţional este de 499 de euro fără TVA tot pachetul cu regulatorul inclus. Putem să-l legăm la sisteme mixte cu panouri solare fotovoltaice. Îl putem folosi la cabane, case rezidenţiale, case de vacanţe, unde nu avem alte surse de energie. Încă nu am montat eoliene, dar panouri fotovoltaice început să prindă contur”, a precizat Mezo Andras de la de la firma Itechsol.

Centrala care merge pe sâmburi şi se aprinde prin SMS

De departe, cea mai interesantă prezenţă la Târgul EcoLogica sunt centralele pe biomasă. Potrivit reprezentanţilor firmei, biomasa lemnoasă, tot ceea ce poate proveni din lemn şi din prelucrarea acestuia, cum ar rumeguşul, tocătura de lemn, talajul, corzile de viţă de vie, ceea ce provine din curăţarea spaţiilor verzi, poate fi reutilizat ca sursă de energie în centrale.
“Cojile de floarea soarelui, sâmburii, le putem reutiliza şi folosi ca şi combustil pe centralele noastre. Centralele sunt policombustibile şi ne permit să utilizăm aceste reziduri, să le recuperăm energetic, astfel să avem costuri cât mai scăzute faţă de încălzirea cu combustibilii tradiţionali. Avem o centrală policombustibilă, o centrală şemineu care poate fi racordată la orice tip de încălzire, ori cu aeroterme, ori cu calorifere, ori prin pardoseală, poate să producă şi apă caldă menajeră integrând un boiler. Se poate programa pe fiecare zi a săptămânii, în funcţie de programul fiecăruia, se poate aprinde, în cazul în care am uitat să facem programarea, şi de la distanţă, cu un SMS pe care îl transmitem cu telefonul mobil. E o soluţie eficientă mai ales în cazul în care instalăm şemineul într-o casă de vacanţă, la munte, unde nu suntem în permanenţă. Important este s-o lăsăm încărcată de combustibil, ultima dată când am uitilizat-o, şi în felul acesta s-o aprindem fără ca noi să fim, însă găsim casa caldă când ajungem la munte”, povesteşte Loredana Nechita, din cadrul societăţii Tatano.
Investiţia în centrale pe biomasă este puţin mai costisitoare la început decât o centrală pe combustibil tradiţional, gaz sau motorină, de exemplu.
“Însă ţinând cont că utilizăm combustibil care poate avea costuri derizorii sau poate le avem la costuri zero pentru că le producem noi în urma unor activităţi pe care deja le avem, cum sunt cei care au rumeguş, sau produc miezul de nucă şi deja utilizează cojile de nucă, fac fructe confiate şi pot utiliza sâmburii de fructe, ciorchinii de struguri pentru cei cu activităţi vinicole ne permite să avem un cost zero şi să amortizăm investiţia iniţială. Când integrăm o centrală pe biomasă cu un sistem solar obţinem şi costul zero pe timpul de varaă la ceea ce înseamnă producţia de apă caldă menajeră. Gama noastră de putere este destul de amplă, începe de la 23 de kW şi ajungem la 2,5 MW”, mai precizează Nechita.
Asemenea centrale de mari puteri sunt instalate în diverse zone ale ţării, mai ales în halele de pui de la Vaslui, Iaşi, Bârlad şi în zona Satu Mare. “Noi putem pe toate modelele să utilizăm lemnul, pentru că noi considerăm că România este bogată în lemn”, a mai precizat reprezentanta societăţii Tatano.

A treia ediţie

Târgul EcoLogica se află la a 3-a ediție și este cel mai important eveniment de nișă din Transilvania. Clujenii sunt așteptați în perioada 16-19 mai, între orele 10 – 19, în parcarea Cora Cluj-Napoca pentru a lua contact cu tot ce înseamnă mijloacele alternative de încălzire și construcție a unei locuințe. Eveniment organizat de AD Shop Cluj-Napoca în parteneriat cu Monitorul de Cluj și Cora Cluj-Napoca.

sursa: www.monitorulcj.ro
0 comments:

Post a Comment