Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Monday, April 2, 2012

Tarnaveni - punct central in productia de energie solara!

 sursa: www.adevarul.ro

Târnăveniul va fi unul dintre cele mai importante centre de producţie a energiei solare din România, odată cu finalizarea construcţiei parcului fotovoltaic din localitate. Investiţia totală va fi de aproximativ 72 de milioane de euro, iar firma care a câştigat licitaţia se numeşte Sol Stark Power, cu sediul la Timişoara.
"Acesta va fi al doilea câmp de acest gen ca mărime din Europa şi este de departe cea mai importantă investiţie realizată în Târnăveni în ultimii ani. Urmează ca pe 15 martie să fie semnat contractul cu firma din Timişoara care se va ocupa de construcţia acestuia şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie inaugurat parcul fotovoltaic. Eu mă bucur foarte mult că am semnat acest contract, deoarece acest parc va aduce beneficii de ordin financiar bugetului local", ne-a declarat primarul Târnăveniului, Adrian Matei. Panourile solare vor fi amplasate în zona Raioasa, în fapt, o păşune aparţinând municipalităţii, pe o suprafață de 109 hectare.
Primăria Târnăveni va câștiga în urma redevenței plătite de investitor, aproximativ 500.000 de lei, anual, redevența pe hectar fiind de 1.100 de euro pe an. Puterea instalată a centralei energetice va fi de 36 MW (Mega Watts n.r.).


Câştiguri masive pentru Târnăveni

Firma timişoreană care a câştigat licitaţia pentru construcţia parcului solar este Sol Stark Power, administrată de Armand Doru Domuţă. „Am decis să investim în Târnăveni datorită potenţialului fantastic al zonei pentru dezvoltarea acestui gen de parcuri, existând o turbiditate scăzută şi un număr mare de zile însorite. Dacă nu există contestaţii şi semnăm contractul de concesiune în termen, estimăm o perioadă de trei luni pentru obţinerea avizelor necesare, cum ar fi avizul tehnic de racordare de la Electrica şi autorizaţia de construire, care sunt critice pentru construirea parcului fotovoltaic. Despre finanţare vă pot spune că avem un contract de finanţare semnat cu un fond mare de investiţii specializat în finanţarea proiectelor de energie regenerabilă, prin care urmărim să finanţăm execuţia parcului deîndată ce obţinem toate avizele necesare. Din cauza clauzelor de confidenţialitate prezente în contract, nu putem divulga în acest moment mai multe informaţii”, afirmă directorul societăţii.
Cert e că municipiul Târnăveni va beneficia enorm de pe urma construcţiei parcului solar, a cărei finalitate va avea loc la un an după obţinerea tuturor avizelor. Terenul va putea fi utilizat în continuare pentru păşunat, ceea ce va mulţumi fermierii din zonă. Vor fi create 150 de locuri de muncă pentru construcţia parcului şi 30 de locuri de muncă permanente după ce parcul va fi terminat. Pe lângă faptul că Târnăveniul va scăpa de costurile pentru electricitate, municipalitatea va beneficia şi din taxa pentru autorizaţia de construire preconizată la aproximativ 300.000 de euro, la care se adaugă şi banii provenind din impozite şi taxe anuale, în valoare de peste 100.000 de euro. Parcul va conţine peste 150.000 de panouri fotovoltaice, peste 5 kilometri de linie electrică subterană şi peste 300 de kilometri de cabluri electrice în interiorul parcului. În plus, structura de prindere a panoourilor solare va fi realizată ecologic, fără fundaţii din beton, astfel că fondul vegetal din zonă nu va fi afectat.

continuarea aici

0 comments:

Post a Comment