Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Tuesday, April 3, 2012

World Green Building Council premiaza consiliile locale pentru politicile de mediu

 sursa: www.ecomagazin.ro

Cluj-Napoca a fost printre orasele nominalizate pentru Capitala verde a Romaniei, dar se pare ca e nevoie de eforturi suplimentare pentru a deveni fruntasi la acest capitol. Anul acesta Oradea ne-a luat-o inainte. Prin seriozitatea si rigurozitatea criteriilor din cadrul competitiei, Capitala Verde a Romaniei reprezinta un adevarat indicator al eforturilor comunitatilor locale cu privire la implicarea in problemele ecologice. Este nevoie de consecventa si de activitate continua in ceea ce priveste actiunile de protejare a mediului.
Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (World Green Building Council) premiaza consiliile pentru politicile implementate la nivel local cu privire la schimbarile climatice prin premiile „World GBC Government Leadership Awards”. Strategiile prezentate aici pot fi luate in considerare ca exemple de bune practici prin care orasele maximizeaza oportunitatea de a construi verde.
Castigatorul editiei de anul trecut, San Francisco, a avut cele mai riguroase standarde in privinta cladirilor verzi: toate cladirile apartinand municipalitatii trebuie sa obtina certificarea LEED Gold, in timp ce cladirile apartinand sectorului privat (cladiri noi comerciale si rezidentiale) trebuie sa atinga standardele LEED sau cele Green Point pentru California. Certificarea pentru cladirile din sectorul privat nu este obligatorie, dar proiectele care isi propun sa atinga standardele impuse de LEED Gold au prioritate in procesul de aprobare a constructiei.
Masuri pentru promovarea eficientei energetice a cladirilor si pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice au fost implementate in mai multe orase vizionare din lume, la costuri minime pentru bugetul public. “Cladirile verzi” sunt cladiri cu eficienta energetica sporita si cu impact redus asupra mediului. Sustenabilitatea, eficienta energetica, eficienta in materialele de constructie, eficienta in folosirea apei, sanatatea si siguranta ocupantilor, operarea si mentenanta constructiei, gradul de inovare sunt elementele de evaluare a unei cladiri verzi.
In Europa, conform unui studiu realizat de Jones Lang La Salle, in regiunea CEE & SEE, exista in prezent 670 de mii de mp de cladiri de birouri existente cu certificate verzi si 510 de mii mp de cladiri de birouri aflate in constructie, care aplica pentru certificarea verde. Praga detine in prezent titlul de cel mai verde CEE &SEE oras in termeni de volum (mp) de birou verde, insa Varsovia are de departe, cea mai mare conducta de cladiri verzi in constructie, cu cca. 400 000 mp si in curand va depasi Praga. Tara noastra se poate lauda cu un numar foarte mic de cladiri verzi. In Bucuresti au fost finalizate trei cladiri cu certificate BREEAM: Lakeview si Eurotower, amplasate in zona Barbu Vacarescu si Swan Office & Technology Park, in Pipera. In judetul Cluj exista momentan o singura “cladire verde” certificata. Fostei fabrici de telefoane mobile Nokia, Jucu i-a fost acordat certificatul LEED Gold de catre organizatia americana Green Building Council, in 2009.

continuarea aici

0 comments:

Post a Comment