Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Monday, April 8, 2013

Bosco Verticale din Milano, prima padure pe verticala aproape gata

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
 articol preluat de pe site-ul: www.spatiulconstruit.ro

Bosco Verticale este o noua suprastructura menita sa aduca prima padure verticala in orasul Milano. Desi la inceput erau multi sceptici in privinta posibilitatilor tehnice de a realiza acest proiect, Boeri Studio ne convinge ca acesta nu este o fantezie pentru ca lucrarile sunt aproape gata. Cele doua turnuri ale complexului au fost finalizate si incepand cu aprilie anul trecut echipele de specialisti au inceput sa instaleze/planteze copacii pe structurile respective. Desi lucrarile au fost incetinite de conditiile meteo din ultimele luni, se preconizeaza ca acestea vor fi reluate la capacitate maxima pentru a respecta termenul de dare in functiune.

Pentru ca orasul Milano este unul dintre cele mai poluate la nivel mondial, proiectul Bosco Verticale a fost conceput pentru a echilibra balanta spatiilor verzi care au pierdut teren in urma procesului intens de urbanizare. Proiectul consta din doua volume turn care vor avea sisteme fotovoltaice integrate si copaci plantati pe fatade. Plantele vor ajuta la captarea dioxidului de carbon si a prafului din aer, reducand astfel nevoia folosirii sistemelor de climatizare si efectul de insula de caldura – in special pe timpul verii cand temperaturile pot ajunge la 40grC.

Cele doua turnuri au o inaltime de 80m respectiv 112m si impreuna au capacitatea de a sustine 480 de copaci medii si mari, 250 de copaci mici, 11000 de plante pitice si 5000 de arbusti ceea ce echivaleaza cu 1hectar de padure. Speciile de copaci au fost alese in functie de locul pe care il vor ocupa pe fatadele cladirilor si a fost nevoie de aproximativ doi ani de lucru impreuna cu botanistii pentru a face selectia. Plantele folosite in proiect au fost special crescute pentru a se aclimatiza treptat cu conditiile mediului in care vor trai.

Avand in vedere lipsa spatiilor verzi din oras, mediul nu permite sustinerea biodiversitatii. Noile elemente vegetale vor crea un eco-sistem urban capabil sa atraga si sa sustina diverse specii de pasari si insecte.

Un alt element impresionant al acestui proiect este cresterea de doar 5% a costurilor de constructie fata de o cladire turn obisnuita. Structurile vor crea un precedent nu numai pentru investitiile imobiliare ulterioare ale orasului Milano dar si pentru alte orase care au suferit de pe urma procesului de urbanizare. Conceptul inovator asigura un model viabil pentru re-impadurire in interiorul metropolelor.



sursa: www.spatiulconstruit.ro

0 comments:

Post a Comment