Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Thursday, April 4, 2013

Pereți vegetali-soluții pentru un aer mai puțin poluat



Reportaj realizat de Teodora Neagu și Cristina Ungurean

Cum ar fi să ai casa sau blocul izolat termic pe bază de plante?
Imaginează-ți în locul griului mohorât pe lângă care treci zilnic un cartier verde, împânzit de pereți vegetali. În alte țări din Uniunea Europeană, cum ar fi  Franța, Spania, Italia, Portugalia, Grecia sau Anglia deja există grădini verticale care dau un alt parfum orașului, la propriu.
Grădinile și înverzirea orașelor „pe vertical”
Tot mai multe persoane își izolează la exterior locuințele, dar nu cunosc faptul că există alternative la izolarea termică clasică. O alternativă folosită tot mai des în Europa este refacerea fațadelor  clădirilor cu pereți vegetali.



Pereții vegetali sau grădinile verticale sunt niște pături vegetale amplasate pe suprafața unui perete de interior sau de exterior (fațade vegetale). Pe lângă efectul estetic ușor de remarcat al unui astfel de perete, cercetările din domeniu au dovedit faptul că 1 m2 de vegetație produce cantitatea de oxigen de care are nevoie un om pe parcursul unui an. Mai mult decât atât, sistemul de instalare al unei fațade fegetale are capacitatea de a izola interiorul unei locuințe în aceeși măsură ca izolarea termică cu plăci sintetice, însă are avatajul de a lăsa pereții „să respire”. Astfel, se previne apariția igrasiei.
Plante verzi pe pereți: alternativă la strategia Europe 2020 
Printre prioritățile strategiei Europe 2020 apare și reducerea emisilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în anul 2020. Una dintre măsurile luate în acest sens pe plan european a fost promulgarea Directivei Performanței energetice a clădirilor în 2006 de Parlamentul european în colaborare cu Consiliul European. Concret, actul legislativ a creat standarde în privința construcției eficiente a locuințelor noi și a reconstrucției clădirilor prin folosirea unor sisteme de încălzire, ventilație și iluminat care să consume cât mai puțină energie. O soluție în implementerea acestei directive ar putea să fie izolarea termică a clădilor din spațiul public și privat cu pereți vegetali.
Dincolo de grădini verticale: singura clădire cu izolare termică naturală din Cluj
Pe strada Republicii, în curtea Catedrei de Psihologie Clinică, s-a construit recent o clădire care este îngropată în pământ și funcționează pe bază de izolare termică naturală aproape integral. Proiectul poartă denumirea de Pavilionul ICube și este folosită pentru cerceterea în domeniul psihoterapiilor individuale, folosind realitatea virtuală.
 Fațadele vegetale fac parte dintr-o idee care merge mai departe din simpla dorință de a manifesta simțul estetic. Plantele folosite la amenajarea unei grădini verticale au rolul de a reduce nivelul de gaze cu efect de seră produs de traficul intens al orașelor aglomerate și de a crește în același timp volumul de oxigen.
Beneficiile aduse de un proiect ce vizează refacerea fațadelor clădirilor din spațiul public cu vegetație poate reprezenta o alternativă la una dintre prioritățile strategiei Europe 2020, ce vizează reducerea cantității de CO2 cu 20% până în anul 2020. Unul dintre dezavantajele României în aplicarea unui astfel de proiect este clima foarte schimbătoare. Astfel, se găsesc greu plante care să reziste pe durata întregului an.

continuarea aici 

0 comments:

Post a Comment