Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Monday, April 1, 2013

Suedia a atins tinta de energie verde pentru 2020 cu 8 ani mai devreme



Anul trecut, 51% din cantitatea de electricitate furnizata catre consumatori a provenit din surse regenerabile. Astfel, tara nordica a atins si depasit tinta stabilita in Directiva pentru Energie Regenerabila cu opt ani mai devreme. 

Obiectivul pe care Uniunea Europeana l-a impus Suediei pentru anul 2020 era ca 49% din totalul de energie sa provina din surse de energie neconventionala, iar Parlamentul din aceasta tara a adoptat tinta de 50%. 

Directorul Asociatiei Suedeze pentru Bioenergie, Gustav Melin, sustine ca in aceste conditii autoritatile suedeze vor putea stabili obiective chiar mai ambitioase, si ca aceasta dezvoltare fantastica demostreaza cat de usor este sa transformi sistemul energetic intr-o maniera durabila.

Unul din principalele motive pentru care Suedia a reusit aceasta performanta si a scris astfel aceasta poveste de succes il reprezinta introducerea, inca din anul 1991, a taxei pe emisiile de carbon, iar in urma colectarii banilor din aceasta taxa bugetul de stat a fost intarit, fapt care le-a permis autoritatilor sa investeasca masiv in proiecte si sa creeze mii de locuri de munca, pe pietele locale de forta de munca.

Asociatia suedeza pentru Bioenergie a calculat acest procent de 51% in urma analizei preliminare a statisticilor publicate de catre Asociatia Suedeza pentru Energie. Principalele surse de energie regenerabila in Suedia le reprezinta bioenergia, care reprezinta o treime si consumul de energie al tarii, si hidroenergia, care e aproape jumatate din electricitatea furnizata la nivel national.

Energia eoliana si pompele de caldura geotermale conteaza si ele in proportie de 5% fiecare in totalul de energie regenerabila produs in Suedia, iar energia solara, in mod surprinzator fata de alte tari, nu furnizeaza decat 1% din productia verde. 

Reprezentantii Asociatiei suedeze pentru Bioenergie sunt de parere ca statisticile finale privind productia de energie regenerabila ar putea arata o proportie chiar mai mare decat aceasta, cifra vehiculata fiind chiar de 53%

sursa: www.naturenergy.ro

0 comments:

Post a Comment