Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Tuesday, March 5, 2013

Cladirea viitorului imaginata de studentii clujeni


„The Motion Tower”, „Tornado Resort” și „Locuința-baraj” sunt cele trei proiecte câștigătoare care imaginează construcțiile viitorului, în viziunea studenților clujeni. Cei doi studenți care au obținut cel mai pare punctaj propun o clădire construită pe apă de aproape 1.000 de metri înălțime.

Per total, clădirea „The Motion Tower” ar avea capacitatea comparabilă cu cea a unui stadion modern, după numărul de persoane pe care le poate adăposti și care se autoîntreține prin folosirea resurselor naturale. Soluția inovativă a clădirii ar mai rezolva două mari probleme: poluarea și aglomerația. „Clădirea viitorului trebuie să producă energie, să capteze energie și totodată să înmagazineze energie. Având la bază aceste fundamente, am conceput o clădire care să satisfacă nevoile noastre actuale și din viitor, cu un cost minim și care să rezolve o mare parte din problemele vieții urbane”, arată cei doi masteranzi în Construcții, Flaviu Călin și Cristian Budău, în conceperea clădirii „The Motion Tower”.
Cei doi studenți au câștigat competiția „Structurile Viitorului”, lansată de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Potrivit proiectului lor, cea mai importantă caracteristică a clădirii este de a produce o mare cantitate de energie: energie eoliană, prin rotirea părții superioare, energie solară, prin captarea razelor de pe fațadele clădirii, hidrogen pur obținut cu ajutorul algelor verzi.  La final, toată energia captată este înmagazinată în clădire. „În viitor lupta pentru spațiu va fi tot mai mare. Soluția ar fi realizarea unui mediu urban revoluționar, care să rezolve această problemă și să protejeze mediul. Clădirea viitorului „The Motion Tower” se propune a se realiza din materiale moderne, derivate din cele actuale”, explică cei doi studenți.
Ei propun amplasarea clădirii pe apă, la o distanță de 400-500 metri de țărm, legătura cu uscatul realizându-se prin intermediul unor poduri pe care vor circula mașini sau mini-trenuri alimentate cu energia produsă de clădire, sau pe apă. Clădirea ar fi alcătuită din două părți, partea de turn cu o formă circulară și partea superioară cu „palete” care se rotește în jurul axei verticale a turnului. La baza turnului s-ar realiza o platformă care să asigure accesul în clădire și parcările. Partea superioară a clădirii ar urma să aibă 240 de niveluri și aproape 1.000 de metri înălțime. Pe fiecare nivel se pot realiza 60 de apartamente de 100 de mp, deci în total peste 14.000 de apartamente numai în partea superioară a clădirii, mai spun cei doi proiectanți. Partea de turn ar avea alte 170 de etaje locuibile, pe fiecare etaj existând câte 8 apartamente cu o suprafață de 180mp.
 
continuarea aici

sursa: www.citynews.ro

0 comments:

Post a Comment