Copyright © EcoLogica
Design by Dzignine
Thursday, March 7, 2013

Romania se mentine pe locul al 13-lea in topul atractivitatii in investitiile din regenerabile



Potrivit ultimelor analize realizate de catre specialistii companiei Ernst&Young, Romania ramane una din cele mai atractive destinatii pentru investitorii din industria energiilor regenerabile, pastrandu-si acelasi loc 13 ocupat si in 2012.
Tara noastra sta ceva mai bine in clasamentul privind atractivitatea din sectorul eolian, aici Romania ocupand locul al zecelea din cele 40 de tari analizate. De altfel, avantul inregistrat de aceasta ramura a energiilor noi a ajutat tara sa se mentina pe aceeasi pozitie ocupata si anul trecut, fiind o adevarata tentatie pentru investitorii straini.
Dupa cum sustin datele furnizate de operatorul Transelectrica, aproape 2 GW de capacitate eoliana erau conectati la retea si deci subventionati cu certificate verzi la nivelul lunii Ianuarie 2013. Pe de alta parte, analistii E&Y sustin ca zona energiei fotovoltaice va inregistra si ea o dezvoltare consistenta in 2013, in ciuda anuntului facut de autoritati, potrivit caruia instalatiile fotovoltaice si microhidrocentralele vor beneficia de subventii mai mici pentru energia verde produsa.
Operatorul roman de electricitate, Transelectrica, estimeaza ca anul acesta vor fi conectati la retea intre 500 de 1000 de MW de capacitate fotovoltaica, cifre care ar putea modifica pozitia actuala a Romaniei in clasamentul atractivititatii in ceea ce priveste investitiile in sectorul solar, respectiv locul al 24-lea din 40 de tari monitorizate.
Specialistii din cadrul companiei de servicii profesionale Ernst&Young sustin ca aceasta stare de nesiguranta in ceea ce priveste viitorul schemei de sprijin al productiei de energie regenerabila din Romania ii afecteaza pe investitori, care si-au calculat valoarea proiectelor si amortizarea investitiilor bazandu-se pe un climat predictibil al certificatelor verzi.

0 comments:

Post a Comment